ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΝΟΙΞΗ_(Μέρος α΄)






Σίγουρα η άνοιξη αποτελεί μία απο τις αγαπημένες εποχές του χρόνου για όλους μας . Ο ήλιος αρχίζει και μας ζεσταίνει , τα λουλούδια ανθίζουν και μοσχομυρίζουν και η φύση είναι πιο όμορφη απο ποτέ!
Μπορεί να μην μπορούμε να την απολαύσουμε όπως θα θέλαμε φέτος αλλά αυτό δεν θα μας εμποδίσει να αναλύσουμε την θεματική της ενότητα και να απολαύσουμε με τον τρόπο μας τις ιδιαιτερότητες της εποχής αυτής .
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ...
Πρίν το κλείσιμο των σχολείων είχαμε μιλήσει με τα παιδιά για τις αλλαγές που γίνονται στην φύση μόλις έρθει η άνοιξη .
Ζητήστε τους να ανατρέξουν στην μνήμη τους και να σας πούν ότι θυμούνται!
Σίγουρα θα πάρετε κάποιες απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε την συζήτηση σας.


  •    Συζητήστε με τα παιδιά  για τις αλλαγές της φύσης .

 Όπως ότι επιστρέφουν τα χελιδόνια , ανθίζουν τα λουλούδια , ξυπνούν τα ζώα που ήταν σε χειμερία νάρκη .
      Ενδεικτικές εικόνες που θα σας βοηθήσουν σε αυτήν τη συζήτηση είναι οι παρακάτω:





  •     Μιλήστε για τα φρόυτα και τα λαχανικά που τρώμε την άνοιξη .

Ενδεικτικές καρτέλες αναφοράς-ανάγνωσης είναι οι εξής: 




Αφήστε τα παιδιά να παρατηρήσουν τις εικόνες και τις λέξεις και να αναγνωρίσουν τα γράμματα 

Ζητήστε τους να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν τα φρούτα και τα λαχανικά που τους δίνονται και να διαβάσουν τις λέξεις που τα συνοδεύουν .


  •   Σχολιάστε πίνακες ζωγραφικής με θέμα την άνοιξη .


Επικεντρωθείτε κυρίως στα χρώματα που έχουν χρησιμοποιήσει οι καλλιτέχνες , όπως και στις ενέργειες που γίνονται π.χ. τα παιδιά παίζουν στον αγρό , αλλά και στα συναισθήματα που δημιουργούν οι πίνακες αυτοί στα παιδιά . Καθοδηγούμε τα παιδιά εκεί που θέλουμε μέσα απο ερωτήσεις γενικού τύπου , π.χ. τί σου κάνει περισσότερη εντύπωση στον πίνακα αυτό, γιατί πιστεύεις ότι ο ζωγράφος χρησιμοποίησε αυτά τα χρώματα , τι συναισθήματα σου δημιουργεί αυτός ο πίνακας μόλις τον δείς , κλπ.

Ενδεικτικοί πίνακες ζωγραφικής για σχολιασμό είναι οι παρακάτω:








  •     Παίζουμε με τα χρώματα της Άνοιξης.

Με αφορμή τον σχολιασμό των έργων ζωγραφικής και τα χρώματα που επικρατούν την εποχή της άνοιξης μπορείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας πίνακα ζωγραφικής .

Ενδεικτικές ζωγραφιές είναι οι εξής:





Στην συνέχεια κόψτε τα και κολλήστε τα σε ένα μεγαλύτερο χαρτί Α3 ή σε κάποιο χαρτόνι και δημιουργήστε το δικό σας κολάζ- πίνακα ζωγραφικής . Ζητήστε απο τα παιδιά να ολοκληρώσουν το έργο τους προσθέτωντας ό,τι λεπτομέρεια θέλουν.
Μπορείτε να συνδυάσετε και πάνω απο μια τεχνική ατο κολάζ σας. Εκτός απο την χαρτοκολλητική μπορείτε να κάνετε και λουλούδια με τύπωμα απο ένα σφουγγάρι ή απο φελλό ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε !


  •            Φτιάξτε τις δικές σας ανοιξιάτικες ιστορίες.

Θα χρειαστείτε ένα ζάρι , τις καρτέλες που θα βρείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο με τίτλο «ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΑΝΟΙΞΗ» και μπόλικη φαντασία!!
Ρίξτε το ζάρι και ανάλογα με τον αριθμό που θα φέρετε πάρτε την καρτέλα που του αντιστοιχεί. Η καρτέλα δίνει την αρχή μιας πρότασης και το παιδί θα πρέπει να συνεχίσει την πρόταση, ώστε να βγάζει νόημα.
Το παιχνίδι μπορεί να γίνει πιο δύσκολο αν χρησιμοποιήσουμε 2 ζάρια. Τα παιδιά καλούνται να πουν όχι απλά μια πρόταση αλλά μια μικρή ιστορία που να περιέχει μέσα τις φράσεις από τις καρτέλες που τους έτυχαν. Ένας πολύ ευχάριστος τρόπος για να αναπτύξουν τα παιδιά τον προφορικό λόγο μέσα από το παιχνίδι .
Βάλτε όλες τις φράσεις που χρησιμοποιήσατε και φτάξτε μια ολόκληρη ιστορία μόνοι σας . Ζωγραφίστε την με την σειρά ακολουθίας των γεγονότων και στην συνέχεια οργανώστε μια παράσταση κουκλοθέατρου!
Εάν χρειάζεστε και άλλες κάρτες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτές που θα βρείτε στο αρχείο «ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΟΙΞΗ» , που θα σας βοηθήσουν να εμπλουτίσετε την ιστορία και το σενάριο της παράστασης σας .

  •        Φύλλα εργασίας με το (Λ,λ) των «Λουλουδιών».

 ·         Ρωτήστε  τα παιδιά από ποια φωνούλα ακούνε ότι ξεκινάει η λέξη "λουλούδια"  και την επαναλαμβάνετε τονίζοντας τον ήχο «λ» στην αρχή της λέξης . Αφού καταλήξετε στο γράμμα τους προτρέψτε τα να σκεφτούν και να σας πουν άλλες λεξούλες που ξεκινούν από αυτό το γράμμα.
·         Στην συνέχεια σε μισό χαρτί Α4 (Α5), τα παιδιά ζωγραφίζουν μία λέξη από λάμδα και την αντιγράφουν.
·         Τέλος, ρωτήστε τα αν ξέρουν να το γράφουν . Αν κάποιο παιδί δεν το έχει κατακτήσει ακόμα γράψτε το εσείς σε ένα χαρτί και περιγράψτε τη διαδικασία όπως αυτή αποτυπώνεται στα φύλλα εργασίας.

Ενδεικτικά Φύλλα Εργασίας με το γράμμα Λ,λ:






  •               Φέρτε την άνοιξη σπίτι σας!!

Πάρτε ένα μικρό πύλινο γλαστράκι πάνω στα οποία τα παιδιά θα μπορούν να ζωγραφίσουν ότι θέλουν με πινέλα και μπογιές .
Διακοσμήστε τα όπως θέλετε και στην συνέχεια φυτέψτε μέσα σπόρους . Βγάλτε ένα πρόγραμμα μαζί με τα παιδιά για το κάθε πότε πρέπει να το ποτίζετε και δώστε αυτή την ευθύνη στα παιδιά σας.
Αν είναι δύσκολο να προμηθευτείτε γλαστράκι μπορεί να είναι είτε πύλινο ή πλαστικό κεσεδάκι απο γιαούρτι ή ακόμα και ένα μεταλλικό – τσίγκινο δοχείο που μπορεί να είναι απο συσκευασία γάλακτος .
Για σπόρους η πιο εύκολη επιλογή που όλοι την έχουμε κάνει και όλοι την έχουμε στο σπίτι μας είναι να φυτέψουμε φακές!



Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με φασόλια.

Μέσα απο αυτή την διαδικασία τα παιδιά θα μπορέσουν να μάθουν τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να μεγαλώσουν .  Δηλαδή ΣΠΟΡΟΙ - ΗΛΙΟ – ΝΕΡΟ – ΧΩΜΑ.

  •            Φτιάξτε δικά σους λουλούδια με ανακυκλώσιμα υλικά!

 Θα χρειαστείτε : αυγοθήκες
                               Σύρματα πίπας ή καλαμάκια (πράσινα ή πολύχρωμα)
                               Χρώματα

Κόψτε τις αυγοθήκες ανάλογα το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα άνθη σας και βάψτε τα .Κολλήστε το σύρμα ή το καλαμάκι.Επιλέξτε αν θέλετε να κάνετε ένα μπουκέτο ή σας αρκεί ένα λουλούδι .



  •       Αφήστε τα χελιδόνια να φέρουν την άνοιξη στο σπίτι σας .

Εύκολη και πολύ γρήγορη κατασκευή για τα χελιδόνια μας που σηματοδοτούν τον ερχομό την άνοιξης .
Θα χρειαστείτε μαύρο κάνσον και λευκό χαρτί .  Στο παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το πατρόν και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ολοκληρώσετε την κατασκευή.






    Ενδεικτικά Φύλλα Εργασίας για τα χελιδόνια:



  •        Ακούστε τραγούδια που αφορούν την άνοιξη .

Τραγούδια πιο κλασσικά αλλά και πιο παιχνιδιάρικα που θα σας ανεβάσουν την διάθεση .
    Θα τα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους :



Καλή διασκέδαση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου