ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ"



Η πασχαλίτσα είναι κολεόπτερο έντομο. Ανήκει στην οικογένεια Κοκκινελλίδες . Είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες λαμπρίτσα και κοκκινέλλη. Φθάνει σε μήκος τα 6 χιλιοστά. Τρέφεται με βλαβερά έντομα και για το λόγο αυτό θεωρείται ωφέλιμο ζώο για τους γεωργούς.
Το ζώο έχει μικρό κεφάλι, που κρύβεται κάτω από τον προθώρακα και κεραίες που έχουν την ικανότητα να συστέλλονται. Τα φτερά του καλύπτονται από έλυτρα (σκληρό εξωτερικό περίβλημα) , τα οποία έχουν χρώμα κόκκινο. Επάνω τους υπάρχουν επτά μαύρα στίγματα (βούλες). Στο γεγονός οφείλεται και η επιστημονική ονομασία του εντόμου.
Ζωάκι κόκκινο κι αγαπημένο. Το συναντάμε την περίοδο του Πάσχα απ' όπου και πήρε το όνομά του. Ενώ όλοι θαυμάζουμε και αγαπάμε τις  πασχαλίτσες, δεν γνωρίζουμε πως η πασχαλίτσα πριν γίνει αυτό το κόκκινο με μαύρες βούλες, όμορφο ζωάκι είναι ένα άσχημο έντομο. Μέσα από την ασχήμια έρχεται η ομορφιά. 
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ένα βίντεο που εξηγεί τον τρόπο και τον κύκλο ζωής της πασχαλίτσας .


Όπως βλέπουμε και στην παραπάνω φωτογραφία ο κύκλος ζωής  της πασχαλίτσας μας όπως και της πεταλούδας που είδαμε στην προηγούμενη θεματική περνάει απο αρκετά στάδια μέχρι να φτάσει στην μορφή που την ξέρουμε εμείς .

Ξεκινάει απο τα αυγουλάκια , μεγαλώνει σε μία ορεξάτη κάμπια ή αλλιώς προνύμφη που έπειτα τυλίγεται στο κουκούλι της και μεταμορφώνεται σιγά σιγά στη πασχαλίτσα που όλοι ξέρουμε , που τις περισσότερες φορές είναι κόκκινη με μαύρες βούλες .
Με αφορμή την παραπάνω φωτογραφία μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά τα στάδια εξέλιξης της  πασχαλίτσας. Για να εμπεδώσουν ακόμα καλύτερα το κύκλο ζωής του εντόμου προχωρήστε στην παρακάτω κατασκευή .
 Εκτυπώστε το πατρόν παρακάτω . Κόψτε τα δύο τμήματα που απεικονίζονται και ενώστε τα με διπλόκαρφο,ή λιγο σύρμα αν δεν έχετε διπλόκαρφο ,  έτσι ώστε να γυρίζει ο κύκλος που δείχνει τα στάδια του κύκλου ζωής της πασχαλίτσας . Ο συγκεκριμένος κύκλος θα μπεί απο κάτω έτσι ώστε όταν το γυρίζετε να εμφανίζεται στο κενό μέρος της πασχαλίτσας ένα στάδιο απο την εξέλιξη του εντόμου .Ρωτήστε τα παιδιά ποιό στάδιο είναι αυτό που βλέπουν και στην συνέχεια να σας πούν ποιό στάδιο είναι πρίν και ποιό μετά .   



Για την ολοκλήρωση και αξιολόγηση της ενότητας για τον κύκλο ζωής της πασχαλίτσας κάντε την παρακάτω κατασκευή.



Εκτυπώστε το πατρόν και πείτε στα παιδιά να το κόψουν. Έπειτα ζητήστε τους να ζωγραφίσουν σε κάθε σελίδα τα στάδια της ζωής του εντόμου . Φτιάξτε το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο και τέλος γράψτε τα στάδια κάτω από κάθε ζωγραφιά και το βιβλιαράκι σας είναι έτοιμο . Καρτέλες γραφής θα βρείτε στη πρώτη φωτογραφία . 





Μαθηματικές δραστηριότητες – παιχνίδια
Οι πασχαλίτσες μας δίνουν την ευκαιρία για την ενασχόληση μας με μαθηματικές έννοιες και δραστηριότητες οργανωμένου τύπου .
1.    ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ

Εκτυπώστε το παρακάτω υλικό . Τοποθετήστε τις γλαστρούλες στις οποίες αναγράφονται οι αριθμοί σε τυχαία σειρά ή διασκορπισμένες . Ζητήστε απο τα παιδιά να προσπαθήσουν να διαβάσουν τις λέξεις πάνω στις γλάστρες . Δώστε τους χρόνο να προσπαθήσουν . Αφού αναγνωρίσουν τις λέξεις ζητήστε τους να τοποθετήσουν τόσες πασχαλίτσες στο κάθε γλαστράκι όσες αναγράφει πάνω το καθένα .








1.    ΝΤΟΜΙΝΟ

Ένα απο τα πιο κλασσικά επιτραπέζια παιχνίδια που στην δική μας περίπτωση στα πλακίδια απεικονίζονται πασχαλίτσες και πρέπει να τα τοποθετήσουμε ανάλογα με τον αριθμό των κουκίδων που έχουν τα έντομα στα φτερά τους . 


 




Για όσους δυσκολεύονται να θυμηθούν κανόνες , μπορείτε να τους βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο :

Ευγένιος Τριβιζάς – « Η πασχαλίτσα με την μία κουκουδίτσα »


«Θέλεις να κάνουμε παρέα πασχαλίτσα μου ωραία;
Θέλεις να κάνουμε αγκαλίτσα όμορφή μου πασχαλίτσα;»
Πως μια πασχαλίτσα διαφορετική απο όλες τις άλλες θα καταφέρει να βρεί παρέα ;


Ένα υπέροχο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά που δίνει ερεθίσματα για συζήτηση της διαφορετικότητας και το πως αυτή μπορεί να επηρεάσει τις ανθρώπινες σχέσεις .Επίσης το παραμύθι εισάγει και μαθηματικά .

Μπορείτε να το ακούσετε στον παρακάτω σύνδεσμο :

Κατασκευή με τύπωμα απο μήλο

Για την κατασκευή σας θα χρειαστείτε :
1 μήλο
1 πινέλο
1 ψαλίδι
Τέμπερα κόκκκινη
Χαρτί λευκό
Χαρτί ή χαρτόνι πράσινο
Χαρτί ή χαρτόνι μαύρο
Μαρκαδόρο μαύρο
Ματάκια (ανάλογα πόσες πασχαλίτσες θα φτιάξετε)

 Κόψτε το πράσινο χαρτόνι σε σχήμα φύλλου και σχεδιάστε τις νευρώσεις του .
Κόψτε το μήλο στην μέση και βάψτε το εσωτερικά με την κόκκινη τέμπερα , και πιέστε το σαν στάμπα στο λευκό χαρτί δύο ή τρείς φορές , ανάλογα πόσο μεγάλο είναι το φύλλο σας .
Όταν στεγνώσει η τέμπερα στο χαρτί το λευκό κόψτε το τύπωμα και ζωγραφίστε του πάνω βουλίτσες με τον μαύρο μαρκαδόρο .
Κόψτε ένα μικρό κύκλο στο μαύρο χαρτί για το κεφάλι της πασχαλίτσας μας ( ένα για την κάθε πασχαλίτσα που θα φτιάξετε ) , και κολλήστε του τα ματάκια .
Κολλήστε το κεφάλι στο σώμα της πασχαλίτσας και στην συνέχεια κολλήστε τα πάνω στο φύλλο .
Η κατασκευή σας είναι έτοιμη !!

Δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο ένα βίντεο που θα σας βοηθήσει με την κατασκευή σας  :
Και βήμα βήμα την κατασκεύη σας στον παρακάτω σύνδεσμο :


ΠΗΓΕΣ :
·      pythagoreionip.blogspot.gr
·      el.wikipedia.org
·      e-children.blogspot.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου