ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ"

Πεταλούδαομορφούδαχρυσοπράσινη μικρούλα!

Ένα έντομο πανέμορφο με διαφορετικές σημασίες στο πέρασμα των χρόνων και στο ταξίδι των λαών.
Στην Αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες συμβόλιζαν τις ψυχές των νεκρών. Στον μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, η τελευταία έχει φτερά πεταλούδας.
Στη φυλή των Ινδιάνων, η πεταλούδα ήταν εκείνη που φέρνει τα όνειρα.Ήταν επίσης η συνήθεια των γυναικών της φυλής να φτιάχνουν τα μαλλιά τους κότσο ώστε να μοιάζουν με φτερά πεταλούδας. Ακόμα κεντούσαν το σύμβολο της πεταλούδας σε ένα μικρό κομμάτι δέρματος ελαφιού και το έβαζαν στο προσκεφάλι του μωρού, όταν ήθελαν να το κοιμίσουν. Ταυτόχρονα ψιθύριζαν ένα νανούρισμα ζητώντας από την πεταλούδα να έλθει και να κοιμίσει το παιδί τους.
Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς ήταν σύμβολο της ψυχής, επειδή αλλάζει από γήινη κάμπια, μέσω διάλυση σε ουράνιο φτερωτό πλάσμα.Μερικές φορές απεικονίζεται στα χέρια του Χριστού γιατί  στον Χριστιανισμό ήταν σύμβολο της Ανάστασης, επειδή τα στάδια της εξέλιξης της είναι ζωή, θάνατος και Ανάσταση.
Ιστορίες και παραδόσεις που μαγεύουν τα παιδιά. Την αγαπούν και κερδίζει στην αυλή τη προσοχή τους. Θέλουν να μάθουν για τα στάδια της εξέλιξης της, τις συνήθειες της, το χρόνο ζωής της και ότι άλλο αφορούν το έντομο αυτό.

Ας την γνωρίσουμε!!

 Κύκλος ζωής της πεταλούδας
  •      Μιλήστε για τα στάδια ζωής της πεταλούδας.  Η πεταλούδα είναι έντομο που έχει πολλές αλλαγές κατά την διάρκεια της ζωή του . Ξεκινάει απο αυγό που έχει την μορφή μιας μικρής χάντρας και βρίσκονται σε αυτή την φάση για τρείς εώς επτά ημέρες . Μετά τα αυγουλάκια εμφανίζονται οι κάμπιες. Οι κάμπιες όλο όρεξη αρχίζουν και τρώνε όσα περισσότερα φύλλα μπορούν για περίπου2 εώς 5 εβδομάδες . Χορτάτες πλεόν υφαίνουν το κουκούλι τους και τυλίγονται σε αυτό . Παραμένουν ως χρυσαλλίδες για περίπου μία με δύο εβδομάδες όπου ξεκινάει η μεταμόρφωση τους . Μια ώριμη και πανέμορφη πεταλούδα βγαίνει απο το κουκούλι της και μας μαγεύει με την ομορφιά και τα χρώματα της!! Μόλις "ξεφυτρώσουν" απο τα κουκούλια τους πετούν απο λουλούδι σε λουλούδι και με τη γλώσσα τους ρουφούν το νέκταρ τους. Έπειτα αρχίζει η περίοδος της αναπαραγωγής. Αφού λοιπόν ζευγαρώσουν γεννούν με τη σειρά τους τα δικά τους αβγά πάνω σε φύλλα λουλουδιών .                                                           Οι παρακάτω εικόνες θα σας βοηθήσουν για την γνωριμία με τον κύκλο ζωής της πεταλούδας  

Επίσης βοηθητικό υλικό θα βρείτε στην παρουσίαση power point που σας επισυνάπτουμε και περιέχει την παρακάτω παρουσίαση:






      




  • Κόψτε τις καρτέλες αναφοράς για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας , αφού ολοκληρώσετε με το παιδί την συζήτηση με την βοήθεια των παραπάνω αρχείων, ζητήστε του να το βάλει στην σωστή σειρά και να σας εξηγεί την διαδικασία όση ώρα τοποθετεί τις καρτέλες ή αφού τελειώσει την χρονική ακολουθία των καρτών να σας αφηγηθεί την πορεία της μεταμόρφωσης της πεταλούδας .Παίξτε με τις καρτέλες αυτές . Ζητήστε απο το παιδί να κλείσει τα μάτια του . Κρύψτε μια καρτέλα και ζητήστε του να σας πεί ποιά λείπει .






·       «ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΚΑΜΠΙΑ» του Eric Carle . Πρόκειται για ένα παραμύθι το οποίο μας δείχνει το κύκλο ζωής της πεταλούδας και εισάγει και μαθηματικές έννοιες. Στο επισυναπτόμενο αρχείο power point με τίτλο «ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΚΑΜΠΙΑ» θα δείτε την ιστορία.
  •      



                                                                                                                

  •                           
                                       
                                                                 




                                                                                      


                                                                                                                                                  

  • Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο επίσης την ιστορία της κάμπιας απο μία πολύ ενδιαφέρουσα εκτέλεση απο παιδιά δημοτικού . Φτιάξτε και εσείς με πλαστελίνη τις φιγούρες που θα δείτε στην ιστορία .


                     https://www.youtube.com/watch?v=ICgtd4yBwiE

·       Για να κατανοήσουν πλήρως τα παιδιά την πορεία της ζωής μια πεταλούδας κάντε την παρακάτω κατασκευή .  Θα χρειαστείτε : ένα πλαστικό πιάτο , ζυμαρικά, όσπρια  και αν δεν μπορέσετε να βρείτε φυλλαράκια και κλαδάκι μπορείτε να τα ζωγραφίσετε . Αφού χωρίσετε το πιάτο σε τέσσερα μέρη και κολλήσετε τα υλικά μπορείτε να ζητήσετε στα παιδιά να γράψουν σε ποιό στάδιο βρίσκεται το αγαπημένο τους έντομο .


  
Σε περίπτωση που δεν έχετε πλαστικό πιάτο μπορείτε να το κάνετε και με τον παρακάτω τρόπο με ένα χαρτί ή ακόμα καλύτερα χαρτόνι για να αντέξει το βάρος των ζυμαρικών και να το ζωγραφίσετε .



 ·       Συμπληρώστε τα αντίστοιχα φύλλα εργασίας . Στα φύλλα εργασίας θα βρείτε αντίστοιχο υλικό για την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής της πεταλούδας και για την γραφή του ονόματος  του  εντόμου .

                          

Κινητικό παιχνίδι – Δραματοποίση του κύκλου ζωής της πεταλούδας
  •      Τραγουδήστε το παρακάτω τραγούδι στο ρυθμό που έχει και το γνωστό τραγούδι «ο γεωργός πάει στον αγρό» . Αν δεν το γνωρίζετε μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο ή να το ακούσετε ηχογραφημένο στο αρχείο ήχου που σας επισυνάπτουμε .


·       Συνοδεύστε τους στίχους με τις κινήσεις που σας γράφουμε δίπλα . Δείξτε το μία φορά στο παιδί και μετά ζητήστε του να κάνει μόνο του τις   κινήσεις .Μπορείτε επίσης αφού μάθετε καλά το τραγούδι και τις κινήσεις να αλλάζετε τις κινήσεις σε κάποιους στίχους ώστε να δώσετε στο παιδί την ευκαιρία να εντοπίσει το λάθος και να σας διορθώσει .



ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

Θέλω να γίνω πεταλούδα, πεταλούδα, πεταλούδα
Θέλω να γίνω πεταλούδα (φτερουγίζουν επιτόπου καθώς τραγουδούν)
Να τριγυρνώ με κέφι!

Πρώτα θα γίνω ένα αυγό, ένα αυγό, ένα αυγό
Πρώτα θα γίνω ένα αυγό (διπλώνονται σα μικρές μπαλίτσες)
Μικρούλι, τοσοδούλι!

Κάμπια θα γίνω αργότερα, αργότερα, αργότερα
Κάμπια θα γίνω αργότερα (ξαπλώνουν μπρούμυτα και αρχίζουν να σέρνονται)
Να τριγυρνώ με κέφι!

Μετά θα γίνω χρυσαλλίς, χρυσαλλίς, χρυσαλλίς
Μετά θα γίνω χρυσαλλίς (παριστάνουν ότι είναι χρυσαλλίδες)*
Να τριγυρνώ με κέφι!

Τώρα πια είμαι πεταλούδα, πεταλούδα, πεταλούδα
Τώρα πια είμαι πεταλούδα (φτερουγίζουν σε όλη την τάξη)
Και τριγυρνώ με κέφι!

Μίκης Θεοδωράκης  - «Η Πεταλούδα»

·       Ακούστε στο παρακάτω σύνδεσμο το τραγούδι του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.                  https://www.youtube.com/watch?v=HhOh_gsMo2U


·       Συμπληρώστε το εικονόλεξο που θα βρείτε παρακάτω .


  • Ζητήστε απο τα παιδιά να ζωγραφίσουν όποια εικόνα δημιουργείται στο μυαλό τους ακούγοντας το τραγούδι αυτό . Στο αντίστοιχο φύλλο εργασίας που σας δίνετε παρακάτω .


Πεταλούδα και συμμετρία
·       Παίξτε με τις κάρτες που θα βρείτε παρακάτω . Εκτυπώστε το υλικό που θα βρείτε στο αρχείο αυτό, έπειτα κόψτε τις κάρτες γυρίστε τις ανάποδα και προσπαθήστε να βρείτε τις ίδιες κάρτες . Αφού ολοκληρώσετε το παιχνίδι αυτό παρατηρήστε καλά τις κάρτες με τα παιδιά και συζητήστε για την συμμετρία που υπάρχει στα φτερά των πεταλούδων .‘Οτι μοτίβο υπάρχει στο ένα φτερό , ακριβώς το ίδιο υπάρχει και στο άλλο . Πρόκειται για το καλύτερο παράδειγμα για να εξηγήσουμε στα παιδιά την απόλυτη συμμετρία γιατί είναι ευδιάκριτη η ομοιότητα των μοτίβων και είναι μια παρατήρηση που μπορούν να κάνουν και απο μόνα τους τα παιδιά . Γι’αυτό δώστε τους χρόνο να το παρατηρήσουν μόνα τους και βοηθήστε τα με απλές ερωτήσεις.


  •                                                             
  •     Για  να εμπεδώσουν πλήρως τα παιδιά την συμμετρία μπορούμε να κάνουμε το ακόλουθο πείραμα - κατασκευή :
  •   Σε μισό (τσακισμένο) χαρτί Α4 σχεδιάστε μια πεταλούδα και βάψτε την με τέμπερες .
  •      Διπλώστε το χαρτί πάνω στην τσάκιση (το κενό μέρος να διπλώσει πάνω στο ζωγραφισμένο)
  • Πιέστε ελαφρά το χαρτί ώστε το χρώμα να αποτυπωθεί και στο χαρτί με το κενό μέρος . Ανοίξτε σιγά σιγά το διπλωμένο χαρτί .Το αποτέλεσμα σας θα είναι μια ολόκληρη πεταλούδα με συμμετρικά σχέδια και χρώματα





·     Κάντε τα φύλλα εργασίας που είναι  σχετικά με την συμμετρία .


Ας δημιουργήσουμε...

Έφτασε η ώρα για τις κατασκευές μας.
Υπάρχουν πολλές και εύκολες προτάσεις για απλές και γρήγορες κατασκευές για να φτιάξουμε τις δικές μας πεταλούδες .

·       Για την πρώτη μας πρόταση θα χρειαστείτε:
1 μανταλάκι
1 χαρτομάντηλο ή μια χαρτοπετσέτα (ακόμη και χαρτί Α4)
1 σύρμα πίπας ότι χρώμα θέλετε.
  1.       Βάψτε ότι χρώμα θέλετε το μανταλάκι σας .
  2.       Στην συνέχεια χωρίστε στη μέση το χαρτομάντηλο σας (ή οτιδήποτε άλλο έχετε επιλέξει) , και δημιουργήστε μοτίβα . Μην ξεχάσετε να υπάρχει συμμετρία στα δύο μισά .
  3.       Τσακίστε στην μέση το χαρτί σας και πιάστε το με το μανταλάκι σας .
  4.       Κολλήστε το σύρμα πίπας όπως στην εικόνα και η πεταλούδα σας είναι έτοιμη!!




·       Η δεύτερη κατακευή χρειάζεται τα εξής υλικά :
1 ρολό απο χαρτί υγείας
1 πλαστικό πιάτο
2 ματάκια (άν δεν έχετε μπορείτε να τα ζωγραφίσετε)
1 σύρμα πίπας για τις κεραίες.
  1.  Κόψτε το πιάτο με ότι σχέδιο σας αρέσει
  2. Βάψτε  το ρολό και το πιάτο σε χρώματα της επιλογής σας .
  3. Αφού στεγνώσουν δημιουγήστε τα μοτίβα σας πάνω στο πιάτο , και κολλήστε τα ματάκια στο ρολό καθώς και το σύρμα πίπας για τις κεραίες.
  4.  Τέλος κολλήστε τα φτέρά απο το πιάτο σας πάνω στο ρολό σας  .


·       Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ζωγραφιές με πεταλούδες για να τις ζωγραφίσετε online απο τον υπολογιστή σας.                                             




 ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου