15 Δραστηριότητες για μέσα στο σπίτι .



Ας προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για λίγο τις οθόνες του σπιτιού και ας δοκιμάσουμε εναλλακτικές και δημιουργικές δραστηριότητες!!

Παρακάτω θα βρείτε 15 προτάσεις για δραστηριότητες εύκολες και γρήγορες!

1.     Μικροί ντετέκτιβ

Μπορείτε να βρείτε μια μικρή ιστορία ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, να ντυθείτε με γυαλιά και μπουφάν και να ψάχνετε μέσα στο σπίτι στοιχεία για την εξιχνίαση του μυστηρίου.  Η ιστορία μπορεί να προέρχεται απο ένα παραμύθι που θα διαβάσετε , είτε μπορείτε να σκεφτείτε και να δημιουργήσετε εσείς μία .

2.     Survivor

Μετακινείστε καναπέδες και καρέκλες, δημιουργείστε εμπόδια, φτιάξτε στόχους και φροντίστε να υπάρχει ένα μικρό έπαθλο.

3.     Χειροτεχνίες 

Χρησιμοποιείστε ανακυκλώσιμα υλικά, χαρτόνια, γλωσσοπίεστρα, μπογιές, καλαμάκια, χάρτινα πιάτα και δημιουργείστε μαζί με το παιδί, ότι αυτό επιθυμεί. 

4.     Δημοσιογράφος 

Μπορείτε να δώσετε ένα θέμα στο παιδί και να του ζητήσετε να σκεφτεί κάποιες ερωτήσεις (πράγματα που θα ήθελε να μάθει για εσάς) και να σας πάρει συνέντευξη.  Το ίδιο μπορεί να γίνει μετά με αντιστροφή ρόλων .

5.     Κόμικς

Φτιάξτε μαζί με το παιδί μια ιστορία και αποδώστε την με μορφή κόμικς (διαμορφώστε το χαρτί σε τετράγωνα και κόψτε συννεφάκια, για να τοποθετήσετε τα λόγια).  Βασική προϋπόθεση για αυτή την δραστηριότητα είναι τα παιδιά να γνωρίζουν πως είναι τα κόμικς . Αν δεν έχουν ασχοληθεί παλαιότερα με τα κόμικς είναι η τέλεια ευκαιρία να τα γνωρίσουν !! Θα τα βρείτε και στο διαδίκτυο αν δεν έχετε κάποιο στο σπίτι σας .  (Προτεινόμενη σελίδα είναι https://issuu.com/argiriskouvelas , που θα βρείτε κόμικς όλων των εποχών, αλλά σίγουρα θα βρείτε και άλλες.)

6.     Μαγειρική

Συμπεριλάβετε το παιδί στην καθημερινή προετοιμασία και παρασκευή του φαγητού, αναθέτοντας του πράγματα ανάλογα με την ηλικία του (πλύσιμο λαχανικών,  ανακάτεμα, χρόνος ψησίματος). Εκτός απο την καθημερινή προετοιμασία φαγητού μπορούν τα παιδιά να γίνουν οι σεφ σας και να ακολουθείτε εσείς τις οδηγίες που θα σας δίνουν.
Οι δύο παρακάτω σελίδες ίσως σας δώσουν κάποιες ιδέες!

7.     Ράψιμο

Κόψτε πατρόν από κάποιο ζώο, χρησιμοποιείστε παλιές κάλτσες ή παλιά ρούχα, κουμπιά και βελόνες για παιδιά και φτιάξτε μαζί ένα παιχνίδι.  




 













8.     Φυτεύω μυρωδικά

Η ‘Ανοιξη είναι εδώ !! Μιας και οι συνθήκες των ημερών δεν μας επιτρέπουν να την απολαύσουμε όπως της αρμόζει μπορύμε να την φέρουμε στο σπίτι μας!! Προμηθευτείτε σπόρους ή ρίζες από μυρωδικά, δώστε στο παιδί χώμα και γλαστράκια και αναθέστε του τη φύτευση των μυρωδικών με όσο το δυνατόν λιγότερη καθοδήγηση.

 9.     Σχολείο στο σπίτι

Εκτυπώστε από το διαδίκτυο εκπαιδευτικό υλικό και δώστε το στο παιδί να το επεξεργαστεί και να σας το εξηγήσει, παίρνοντας τον ρόλο του δασκάλου. 

 10.  Πειράματα

Διαμορφώστε έναν χώρο του σπιτιού σαν εργαστήριο, με γάντια, γυαλιά, ποδιά και δοσομετρητές και δώστε στα παιδιά οδηγίες και τα ανάλογα υλικά για να κάνουν πειράματα.   
Ακούγεται περίπλοκο δεν είναι όμως καθόλου!
Παρακάτω κάποιες ιδέες για απλά πειράματα : https://www.deltamoms.gr/article/peiramata-fysikhs-gia-paidia-prosxolikhs-hlikias-4-diaskedas-902.html
Βασικό σε τέτοιου τύπου δραστηριότητες είναι να ακούμε και να επεξεργαζόμαστε ότι μας λένε τα ίδια τα παιδιά! Σίγουρα κάποια ιδέα ή παρατήρηση τους θα μας δώσει ένα ερέθισμα για να εμπλουτίσουμε και άλλο τις δραστηριότητές μας!

11.  Κολλάζ με οικογενειακές φωτογραφίες 

Βρείτε παλιές οικογενειακές φωτογραφίες και ζητήστε από το παιδί να σας διηγηθεί τι θυμάται και να τις κολλήσει σε ένα χαρτόνι με χρονολογική σειρά.  Με τον τρόπο αυτό δουλεύουμε και την αφηγηματική ικανότητα των παιδιών αλλά και χωροχρονικές έννοιες .

12.  Χαμένος θησαυρός

Το μυστήριο και η αγωνία που δημιουργεί αυτό το παιχνίδι το κατατάσσει στα αγαπημένα των παιδιών κάθε ηλικίας . Κρύψτε κάπου μέσα στο σπίτι ένα μικρό δωράκι, γράψτε μικρούς (εύκολους) γρίφους που θα οδηγούν το παιδί πιο κοντά στη λύση. 

13.  Μουσική «δωματίου»

Δώστε στο παιδί αντικείμενα του σπιτιού και προσπαθήστε να παίξετε μουσική, να δημιουργήσετε διαφορετικούς ήχους και να διασκεδάσετε. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας μουσικά όργανα με ανακυκλώσιμα υλικά.  Όπως για παράδειγμα να βάλετε μερικά  όσπρια μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι και οι μαράκες μας είναι έτοιμες . Ο ρυθμός που θα ακολουθήσετε μπορεί να είναι είτε απο κάποιο τραγούδι γνωστό και αγαπημένο σας , είτε να αυτοσχεδιάσετε και να βγάλετε εκείνη την ώρα τον ρυθμό και γιατί όχι και τους στίχους .

14.  Θεατρική παράσταση

Ζητήστε από το παιδί να πάρει ότι ρούχα θέλει από τη ντουλάπα σας, να διαμορφώσει το δωμάτιο του όπως χρειάζεται και είτε να αυτοσχεδιάσει είτε να το κατευθύνετε εσείς, να παίξει όποιον ρόλο επιθυμεί.  Μπορεί να γίνει μετά την ανάγνωση ενός παραμυθιού ή ακόμα και απο ένα παραμύθι που θα σας έχει διηγηθεί το ίδιο το παιδί . Μία παράσταση μπορεί να στηθεί και απο απλά ερεθίσματα που συναντάμε κατα την διάρκεια της ημέρας π.χ. αγαπημένη ταινία, ψώνια στον μανάβη κλπ. , παίρνοντας έτσι χαρακτήρα συμβολικού παιχνιδιού με ρόλους.

15.Παραμυθοσαλάτα

 Τί πιο αγαπημένο απο ανάγνωση παραμυθιών στο σπίτι ;

Αλλά πόσα παραμύθια μπορούμε να έχουμε στο σπίτι μας;
Παρακάτω στην διεύθυνση που σας δίνετε θα βρείτε πολλά και διαφορετικά
 παραμύθια !
Είναι μια ευκαιρία, μετά από κάθε ανάγνωση να συζητήσετε για έννοιες που θα συναντήσετε μέσα στα βιβλία και να βοηθήσετε τα παιδιά με παιχνίδια να τις αντιληφθούν και να τις χρησιμοποιήσουν στον λόγο τους.


Ένα πολύ αστείο παιχνίδι είναι: διαβάζοντας κάθε παραμύθι να γράφετε σε κάρτες τις απαντήσεις με λίγες λέξεις στο :
-ποιος ήταν ο ήρωας;
-πού πήγε;
-τι ήθελε να κάνει;-
-τι έγινε στο τέλος;
Ή και κάποιες ερωτήσεις που θα σκεφτείτε εσείς.

Κρατήστε σε διαφορετικό φάκελο ή σημείο όλες τις ερωτήσεις για το ποιος, το πού, το τι και το τι έγινε. Σε λίγο διαβάζοντας πολλά παραμύθια οι κάρτες θα γίνονται πολλές και το παιχνίδι αρχίζει όταν παίρνετε 4 κάρτες από διαφορετικά παραμύθια. Θα φτιάχνετε απίθανες παραμυθοσαλάτες αλλά θα είναι και ευκαιρία να ξαναθυμούνται και να αφηγούνται τα παιδιά τα παραμύθια.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου